Menu
13Sep2022
Alles over de verzorging van palmbomen!

Alles over de verzorging van palmbomen!

Hoe verzorg je jouw palmboom zodat deze een gezonde en sterke boom blijft? Hoe vaak geef je water, en moet de boom bemest worden? Lees het in onze nieuwe blog!

Perfecte standplaats palmboom

Palmen houden van de zon, en van een luchtvochtig klimaat. Daarom kun je de palm het beste een plekje geven in de zon, uit de wind en met zo min mogelijk kou.

Palmboom bemesting

Palmbomen hebben voedingsstoffen nodig om meer bladmateriaal aan te maken, en dus groter te worden. Deze halen ze uit de omliggende grond. Maar vaak zitten er niet genoeg voedingsstoffen in deze potgrond. Daarom adviseren wij om mediterrane meststoftabletten bij de potgrond te doen. Deze geven gedurende een jaar extra mineralen en voedingsstoffen af, zodat de palm kan blijven groeien en gezond blijft.

Palmboom water geven

Hoe vaak moet je je palmboom water geven? Dit hangt erg af van de weersomstandigheden: de luchtvochtigheid, de hoeveelheid zon, de temperatuur en natuurlijk ook de palmsoort. Maar over het algemeen is de volgende vuistregel het belangrijkst: zorg dat de grond altijd lichtvochtig is. Niet te nat, maar zeker ook niet te droog. Voel elke dag even aan de grond, en bepaal aan de hand daarvan of de palm water nodig heeft of niet. Alleen op hete zomerdagen mag de grond kletsnat gemaakt worden, dit zal snel verdampen namelijk.

Zorg ervoor dat u nooit te veel water geeft. Hierdoor kan de boom doodgaan, omdat de kluit dan gaat rotten of kan bevriezen.

Palmboom aanplanten

Hoe diep moet de palmboom geplant worden? Zorg ervoor dat de kluit bedekt is met ongeveer 2 cm potgrond, en dat de stam er bijna helemaal bovenuit komt. Kies voor een grote pot, zodat de wortels de ruimte krijgen om te groeien. Hierdoor wordt de palm sterker.

Kun je de palmboom verplaatsen? Ja, dit is zeker mogelijk. Graaf hierbij de kluit zo compleet mogelijk uit. Hoe meer wortel de palm behoudt, hoe beter de palm het hierna weer zal doen.

Nadat je de palm geplant of verplaatst heb, moet je deze de tijd erna goed water geven. Dit komt omdat de wortels nog niet meteen al het water kunnen opnemen.

Palmbomen in de winter

De meeste winterharde palmbomen kunnen vorst redelijk verdragen. De Trachycarpus fortunei die wij in ons assortiment hebben, kan wel -17 graden vorst aan. Ook onze Chamaerops humilis kan tegen de vrieskou. Zorg er wel voor dat u de palmboom tegen vorst beschermd, door middel van een vliesdoek of een winterhoes. Zo voorkomt u vorstschade. Vergeet dit vooral niet wanneer de palmboom nog jong is.

Palmboom snoeien

Het snoeien van de palmboom is erg eenvoudig. De onderste takken van de palmboom zullen vanzelf dor gaan worden. Op het moment dat ze compleet dor zijn geworden, kunt u deze takken eraf knippen. Knip de tak dan zo dicht mogelijk bij de stam af. Wanneer bladeren dorre punten hebben, kunt u deze punten ook wegknippen.

Probeer snoeibeurten te vermijden in de herfst of winter. Zo voorkom je mogelijke vriesschade aan de gesnoeide takken. De beste tijd om te snoeien is begin lente.

Is mijn palmboom dood?

Wanneer u twijfelt of uw palmboom dood is, is er een manier om te kijken of dit het geval is. Wanneer u het centrum van de palm dat boven in de palm zit (de kern) uit de stam kunt trekken is uw palm dood.

Heeft u nog vragen of de verzorging van uw palm? Neem dan gerust contact met ons op! Of bekijk hier onze palmen!

 

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Altijd op de hoogte zijn over onze groene bomen?

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €650,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.