Menu
02Apr2024
De leiboom: een groene arcihitecturale kunstvorm

De leiboom: een groene arcihitecturale kunstvorm

De charme van de leibomen: Een groene architecturale kunstvorm

In de wereld van tuinieren en landschapsarchitectuur zijn er maar weinig elementen zo iconisch en toch zo veelzijdig als de leiboom. Deze unieke vorm van beplanting combineert de schoonheid van natuurlijke groei met de structuur van menselijke interventie, wat resulteert in een indrukwekkend visueel spektakel dat zowel esthetisch als functioneel is. Laten we dieper ingaan op de charme van de leiboom en waarom het een waardevolle toevoeging kan zijn aan elke buitenruimte.

 

Wat is de leiboom?

Een leiboom is een boom die is getraind en gesnoeid om een plat, horizontaal oppervlak te vormen, meestal langs een steunstructuur zoals een muur of een frame. Deze techniek wordt gebruikt om een decoratief en architecturaal element te creëren in tuinen, parken en langs gebouwen. Door de takken van de boom langs de steun te leiden en ze regelmatig te snoeien, ontstaat een vlakke, verticale 'muur' van bladeren en takken.

Leibomen worden vaak gebruikt om privacy te bieden, een ingang te markeren, schaduw te bieden op terrassen of om een saaie muur te transformeren in een levendig groen element. Populaire boomsoorten die worden gebruikt voor leibomen zijn onder andere linde, plataan, esdoorn, fruitbomen zoals peer en appel, en sommige coniferen zoals thuja.

De leiboom is niet alleen een decoratief element, maar biedt ook praktische voordelen zoals ruimtebesparing en de mogelijkheid om specifieke vormen en patronen te creëren. Met zorgvuldige training en onderhoud kunnen leibomen vele jarenlang een prachtige toevoeging zijn aan het landschap.

 

Ons assortiment

Hier zijn de verschillende soorten steeneiken die we verkopen:

 

  1. Steeneik (Quercus ilex): De steeneik is een groenblijvende boom die inheems is in het Middellandse Zeegebied. Het is een langzaam groeiende boom met donkergroene, leerachtige bladeren en een karakteristieke, gedraaide stam. De steeneik is goed bestand tegen droogte en kan goed gedijen in zowel kustgebieden als binnenlandse regio's. Het is een populaire keuze voor landschapsarchitectuur vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en het vermogen om schaduw te bieden.

 

  1. Kurkeik (Quercus suber): De kurkeik is een boomsoort die voornamelijk voorkomt in het Middellandse Zeegebied, met name in Portugal en Spanje. Het staat bekend om zijn dikke, kurkachtige schors die om de 9 tot 12 jaar kan worden geoogst zonder de boom te beschadigen. De kurkeik heeft donkergroene, leerachtige bladeren en produceert eikels als vrucht. Naast het leveren van kurk, wordt de kurkeik ook gewaardeerd om zijn esthetische waarde en zijn vermogen om te gedijen in droge, mediterrane klimaten.

 

  1. Liguster (Ligustrum): De liguster is een geslacht van groenblijvende of bladverliezende struiken en kleine bomen, afkomstig uit Azië, Europa en Noord-Amerika. Ze staan bekend om hun dichte, bossige groeiwijze en worden vaak gebruikt als hagen in tuinen en landschappen vanwege hun vermogen om snel te groeien en gemakkelijk te snoeien. De liguster produceert geurige witte bloemen in de lente en zwarte bessen in de herfst, die aantrekkelijk zijn voor vogels.

 

  1. Red Robin (Photinia x fraseri 'Red Robin'): De Red Robin, ook bekend als de glansmispel, is een sierheester die veel wordt gebruikt vanwege zijn levendige rode jonge bladeren, die later groen worden. Het is een populaire keuze voor heggen en struikborders vanwege zijn compacte groeiwijze en aantrekkelijke bladkleur. De Red Robin produceert ook witte bloemen in de lente, gevolgd door kleine rode bessen die vogels aantrekken. Het is een veelzijdige plant die goed gedijt in zowel zon als halfschaduw.

 

  1. De olijfwilg (Elaeagnus ebbingei) is een groenblijvende struik met ovale, donkergroene bladeren met een zilverachtige onderkant. In de herfst produceert hij kleine, geurige, crèmekleurige bloemen, gevolgd door eetbare zilverkleurige bessen die vogels aantrekken. Deze veelzijdige plant groeit snel tot 3-4 meter hoog en gedijt in de volle zon tot halfschaduw. Hij is winterhard en gemakkelijk te onderhouden, waardoor hij ideaal is voor gematigde klimaten.

 

Het verzorgen van leibomen

Het verzorgen van leibomen vereist een zorgvuldige planning en toewijding, maar de beloningen zijn het waard. Om de gewenste vorm te behouden, moeten de takken regelmatig worden gesnoeid en geleid. Dit proces, bekend als leiden, vergt geduld en vakmanschap, maar het resultaat is een prachtig gestileerd kunstwerk van levend hout en bladeren.

Daarnaast is het belangrijk om de juiste boomsoort te kiezen voor uw specifieke klimaat en bodemgesteldheid. Populaire keuzes voor leibomen zijn onder andere lindebomen, platanen, esdoorns en fruitbomen zoals peren en appels. Het selecteren van de juiste variëteit zal niet alleen zorgen voor een gezonde groei, maar ook voor een verbluffende visuele impact gedurende het hele jaar.

 

Waarom BoomNL?

Bij BoomNL staat kwaliteit hoog in het vaandel als het gaat om het leveren van de beste bomen. Om deze belofte waar te maken, gaan we verder dan alleen maar kijken naar de beschikbare bomen. We hebben een eigen kwekerij in Spanje, een regio die bekend staat om zijn gunstige klimaat en vruchtbare grond voor de groei van bomen.

In onze kwekerij in Spanje worden bomen met de hand geselecteerd door ons team van ervaren kwekers en tuinbouwspecialisten. Bij het selecteren van bomen letten we niet alleen op hun uiterlijke kenmerken, zoals gezonde bladeren en sterke stammen, maar ook op andere belangrijke factoren zoals de groeisnelheid, weerstand tegen ziekten en plagen, en de algehele vitaliteit van de boom.

Het handmatig kiezen van bomen stelt ons in staat om alleen de allerbeste exemplaren te selecteren voor onze klanten. We streven ernaar om bomen te leveren die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook goed gedijen in verschillende omgevingen en langdurig kunnen bijdragen aan het landschap.

Door onze toewijding aan het selecteren van de beste bomen en ons streven naar uitmuntendheid in elk aspect van ons werk, kunnen klanten bij BoomNL vertrouwen op de hoogste kwaliteit en vakmanschap bij elke boom die ze van ons ontvangen.

 

Praktische informatie

 

 

  1. Boomselectie:

 

- Kies een boomsoort die geschikt is voor uw klimaat en bodemgesteldheid. Raadpleeg een lokale kwekerij of tuincentrum voor advies.

- Overweeg de hoogte en breedte van de volgroeide boom, rekening houdend met de beschikbare ruimte en het gewenste effect van uw leischerm.

- Populaire leiboomsoorten zijn onder andere lindebomen, platanen, esdoorns, fruitbomen zoals peren en appels, maar de keuze hangt af van uw specifieke behoeften en voorkeuren.

 

  1. Planten:

 

- Kies een locatie met voldoende zonlicht en goede drainage voor uw leibomen.

- Graaf een plantgat dat twee keer zo breed en even diep is als de wortelkluit van de boom.

- Plaats de boom zorgvuldig in het gat, zorg ervoor dat de stam recht staat en bedek de wortels met aarde.

- Geef de boom royaal water na het planten en mulch de omgeving om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen.

 

  1. Leiden en snoeien:

 

- Begin met het leiden van de takken zodra de boom jong is en flexibel genoeg om te buigen.

- Gebruik draden of steunpalen om de takken in de gewenste horizontale positie te leiden. Zorg ervoor dat de draden niet in de schors van de boom snijden.

- Snoei regelmatig om de gewenste vorm te behouden en te voorkomen dat de takken te dik worden. Dit kan het beste worden gedaan tijdens de rustperiode van de boom in de late herfst of winter.

 

  1. Onderhoud:

 

- Controleer regelmatig op plagen en ziekten en neem indien nodig passende maatregelen.

- Geef de boom tijdens droge periodes regelmatig water, vooral tijdens het eerste groeiseizoen na het planten.

- Voeg in het vroege voorjaar een evenwichtige meststof toe om de groei en gezondheid van de boom te bevorderen.

 

Door deze praktische tips te volgen, kunt u genieten van prachtig gevormde leibomen die een aanwinst zijn voor uw tuin of landschap, terwijl u tegelijkertijd zorgt voor een gezonde groei en ontwikkeling van de bomen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Altijd op de hoogte zijn over onze groene bomen?

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €650,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.