Menu
14Feb2023
Fruitbomen: alles wat je moet weten!

Fruitbomen: alles wat je moet weten!

Hoe zorg ervoor dat je fruitboom sterk en gezond blijft, zodat je fruit kunt plukken uit eigen tuin? Hiervoor moet je je fruitboom goed verzorgen en snoeien. In deze blog vertellen we alles wat je moet weten voor de verzorging van jouw fruitboom.

Soorten fruitbomen

BoomNL verkoopt verschillende soorten fruitbomen, zoals vijgen- en druivenbomen. We zetten ze hieronder even op een rijtje.

Vijgenboom – Ficus caricus

Vijgenbomen zijn makkelijk in onderhoud, en staan het liefst op een zonnige plaats uit de wind. Zoals bijvoorbeeld naast een muur, schutting of heg. Wanneer je de vijgenboom hier plant, heb je de meeste kans op vruchten. Deze vruchten kun je rond augustus en september verwachten. De vijgenboom kan goed tegen het Nederlandse klimaat, en zijn redelijk winterhard.

Druivenboom – Vitis vinifera

Druivenbomen zorgen voor een zomerse sfeer in uw tuin of op uw balkon. Ze hebben een schilferige bast en zijn redelijk winterhard. Ook met het Nederlandse klimaat kan je rijpe druiven oogsten, wanneer je de druif goed verzorgd.

Granaatappelboom – Punica Granatum

Granaatappelbomen zijn sierlijke bomen, die ook eetbare vruchten kunnen krijgen in de zomermaanden. Gedurende het jaar kun je genieten van een prachtig kleurenspel. Tijdens de bloeiperiode komen er felrode bloemen aan de granaatappelboom, en gedurende de herfst kleuren de bladeren bronskleurig. Ook deze fruitboom is redelijk winterhard.

Citrusboom – Citrus sinensis

Deze populaire boom zorgt voor een mediterrane sfeer in je tuin. In de lente krijgt de sinaasappelboom heerlijk geurende, witte trosjes. De vruchten rijpen in de periode vanaf de herfst tot maart. Wel zijn de vruchten iets bitterder dan die van bomen uit warmere gebieden.

Fruitbomen verzorgen

Nadat je de fruitboom geplant hebt, moet je de fruitboom flink water geven. Dit doe je ook tijdens warmere periodes. Je kunt de fruitboom gedurende het hele jaar planten.

Als extra kan je de fruitboom in het voorjaar extra bemesten met Mediterrane meststoftabletten. Deze geven gedurende het jaar extra voedingsstoffen af, zodat je boom sterk en gezond blijft.

Fruitbomen snoeien

Wanneer moet je jouw fruitboom snoeien? Dit verschilt erg per fruitboom, en ook is het erg belangrijk dat je dit op het goede moment doet. Dit kan namelijk de groei van het fruit beïnvloeden.

Vijgenboom – Ficus carica

Wanneer vijgenbomen op een zonnige en windvrije plek staan, zijn het snelle groeiers. Je kan de vijgenboom 1 keer per jaar snoeien. Dit doe je in de rustperiode van november tot januari, nadat de boom zijn blad verliest. Zorg er wel voor dat het niet vriest, anders kan de boom beschadigen na de snoei. Zorg er ook voor dat je niet te laat snoeit (niet later dan februari), want hierdoor kan de boom gaan bloeden. Wel kun je in de zomerperiode (juni/juli) grote takken weghalen. Meer weten over de snoei van je vijgenboom? Lees hier verder.

Druivenboom – Vitis vinifera

Een druif kun je het beste tweemaal per jaar snoeien. Wacht bij de snoeibeurt in de winter tot al het blad is gevallen. Dit is vaak rond de maand december. De basis van de druivenboom bestaat uit een aantal hoofdtakken. Alle zijtakjes die daaruit komen, snoei je terug tot op twee verdikkingen, ook wel ogen genoemd. Wij raden aan om je druif al voor de kerst te snoeien, anders loop je kans op bloeden.

Granaatappelboom – Punica granatum

Snoeien is bij een granaatappelboom maar beperkt noodzakelijk. Wanneer de kruin te hoog wordt of de takken te lang worden kun je deze terugsnoeien. Vormsnoei kun je het beste in het voorjaar doen.

Citrusboom – Citrus sinensis

Ook de sinaasappelboom heeft geen snoei nodig. De citrusboom heeft sterke takken, en te rigoureuze snoei kan de rijping van vruchten ook negatief beïnvloeden. Wel kun je de boom snoeien om deze in vorm te krijgen.

Gereedschap voor snoeien fruitbomen

Zorg ervoor dat je een goede, scherpe snoeischaar hebt. Wanneer je boom dikkere takken heeft, kun je ook gebruik maken van een takkenschaar of eventueel een zaag. Om snoeiwonden te voorkomen moet je snoeischaar of takkenschaar goed schoon en scherp zijn.

Fruit oogsten

Als je de fruitboom goed verzorgd en gesnoeid hebt, is de kans groot dat er prachtige vruchten groeien. Maar wanneer kun je deze oogsten? Dit kun je niet altijd even goed zien, en daarom zetten we hieronder even wat trucjes op een rijtje.

Vijgen oogst je wanneer de vrucht zacht aanvoelt en loslaat van de boom bij aanraking. Het is dus belangrijk om elke dag te controleren. Wanneer je te vroeg oogst smaken de vijgen rubberachtig en wanneer je een dag te laat oogst smaken ze al minder zoet. Vaak zijn vijgen rond augustus en september rijp.

Druiven zijn vaak tussen september en oktober rijp. De beste manier om te ontdekken of je druiven rijp zijn, is om even te proeven. Wanneer de druif zoet genoeg is, kun je gaan oogsten. Zorg ervoor dat het droog en zonnig is tijdens de oogst.

Granaatappels worden tussen september en oktober rijp om te gaan oogsten. Vaak komt de eerste oogst van een granaatappelboom pas in het derde of vierde jaar na het planten. Je kunt de granaatappels plukken wanneer ze een dieprode kleur hebben gekregen. Om zeker te weten of de vrucht rijp is, kun je er met je vinger op tikken. Wanneer dit een metaalachtig geluid maakt, is je granaatappel klaar voor de oogst.

Sinaasappels hebben een erg lange rijpingstijd. Ook kunnen de sinaasappels enkele maanden rijp aan de boom blijven hangen, zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Vaak oogst je de vruchten vanaf oktober tot januari. Zorg ervoor dat de sinaasappel oranje gekleurd is voordat je deze plukt.

Extra tips

  1. Verwijder alle vruchten van de boom voor de winterperiode (behalve bij de sinaasappelboom). Wanneer de vruchten nog in de boom hangen, kan er een schimmelziekte optreden.
  2. Bij jongere fruitbomen is het belangrijk om de grond rondom de boom goed te verzorgen. Maak de grond los met een schoffel en verwijder al het onkruid.
  3. Tijdens de winter kan je de boom extra beschermen tegen de kou, door bladeren rondom de boom te leggen. Ook raden we aan een winterhoes te bestellen voor extra bescherming tegen eventuele vrieskou.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Altijd op de hoogte zijn over onze groene bomen?

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €650,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.