Menu
27Mei2022
Olijfboom verzorgen

Olijfboom verzorgen

Olijfboom verzorgen

Een olijfboom verzorgen, wat komt erbij kijken en wat is handig om te weten? Lees snel verder..

Tips voor een gezonde olijfboom

De Olijfboom (Olea Europaea) komt van nature voor in Spanje en Portugal. In deze landen staan de olijfbomen vrijwel de hele dag in de zon, waardoor ze goed kunnen groeien. In Nederland, waar de zonuren en de intensiteit van de zon aanzienlijk minder zijn, heeft de plant soms net iets meer aandacht nodig. Om de olijfboom in jouw tuin zo goed mogelijk te laten groeien is de verzorging van jouw olijfboom essentieel. Wij geven antwoord op de volgende vragen voor een olijfboom verzorgen:

Hoe moet je een olijfboom snoeien?

Er zijn twee redenen om een olijfboom te snoeien. Natuurlijk is het mooi wanneer de boom in model blijft. Zo behoudt de plant namelijk zijn vorm en uitstraling. Anderzijds is het goed voor de ontwikkeling van de boom. Zo hoeft hij na een snoeibeurt zijn energie over minder takken te verspreiden.

Het snoeien van een olijfboom doe je door dode en naar binnen groeiende takken af te knippen. Zo zorg je ervoor dat het midden van de plant meer licht krijgt, wat de groei van de boom stimuleert. Ook is het mogelijk om de plant meer in vorm te knippen, of takken die je minder mooi vindt weg te halen. Let op dat je niet te veel takken in één keer verwijdert.

Wat is de beste periode om de olijfboom te snoeien?

De beste periode om een olijfboom te snoeien is in het voorjaar, na de koude winterperiode, omdat de boom in de groeimaanden (maart – september) zich snel kan herstellen.

Wanneer kun je jouw olijfboom verplanten?

Zodra de boom te groot wordt voor de huidige plantenbak dan is het verstandig om de olijfboom te verplanten, ook wel verpotten genoemd. Let er bij het verpotten op dat de nieuwe plantenbak minimaal 20% groter is dan de huidige plantenbak. Zo heeft de olijfboom voldoende ruimte om zich verder te ontwikkelen. Je kunt de olijfboom het beste verplanten in de lente of direct na aankoop. In de lente kan de boom zich namelijk het beste herstellen. Staat jouw olijfboom buiten? Dan kun je hem ook in de volle grond plaatsen. Wil je de olijfboom toch liever in een plantenbak plaatsen? Zorg er dan voor dat overtollig water uit de bak kan lopen. Zo voorkom je dat jouw olijfboom verdrinkt.

Hoe vaak dien je de olijfboom water geven?

De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom. Voorkom dan ook dat de wortels in een laagje water komen te staan en gaan rotten. Voldoende hydrokorrels onderin de plantenbak zorgen voor een goede afwatering voor de olijfboom.

Zelfs gedurende de winterperiode is het goed om de olijfboom in pot eens in de vier weken een klein beetje water te geven. Doe dit uiteraard niet wanneer het (binnenkort) vriest! Is de grond enigszins plakkerig? Dan is dit prettig voor je olijfboom.

Hoe verzorg je een olijfboom in de winter?

Ziet het ernaar uit dat er een periode van vorst aankomt? Zorg dan dat je de olijfboom goed beschermd met een winterhoes. Staat de olijfboom in een pot? Geef hem dan een beschut plekje waar nog wel voldoende zonlicht komt. Olijfbomen zijn winterhard en hoe dikker de stam, hoe meer de boom kan hebben. Een olijfboom met een stamomtrek van ca. 25 cm of meer kan voor een korte tijd tot zo’n -18 graden Celsius doorstaan. Kleinere olijfbomen hebben een beetje hulp nodig en kunt u daarom het beste beschermen met behulp van een goede winterhoes. Meer weten over de verzorging van je olijfboom in de winter?

Hoe kun je je olijfboom bemesten?

Om de olijfboom in de groeimaanden maart tot en met september net een beetje extra kracht te geven, raden we aan om de olijfboom te bemesten. Gebruik hiervoor meststoftabletten die bijdragen aan een sterkere wortelgroei, met als gevolg dat de boom beter bestand is tegen ziekten. Voor de juiste hoeveel meststoftabletten kunt u onze gebruiksaanwijzing raadplegen.
Pas je alle bovenstaande informatie toe op jouw olijfboom? Dan heb je binnen no-time een gezonde en sterke olijfboom!

Heb je vragen over olijfboom verzorgen?

Heb je nog specifieke vragen over het verzorgen van de olijfboom? Neem dan contact met ons op. Ben je na het lezen overtuigd dat een olijfboom iets voor jou is? Bekijk dan het aanbod olijfbomen in onze webshop.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Altijd op de hoogte zijn over onze groene bomen?

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €650,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.