Menu
Handgeselecteerde voorraad
Advies van groenspecialisten
Eigen kwekerij in Spanje
25Aug2022
Tips voor groenblijvende leiboom kiezen

Tips voor groenblijvende leiboom kiezen

Tips nodig voor het kiezen van een nieuwe, groenblijvende leiboom? Hier zetten we voor u op een rijtje waar u allemaal rekening mee moet houden. 

1. Stamomtrek en grootte van pot
2. Stamhoogte en totale hoogte
3. Kleur, grootte en vorm van blad
4. Groenblijvende leibomen in de winter
5. Hoeveel leibomen nodig?
6. Gebruik van boompalen of een leiconstructie

1. Stamomtrek en grootte van pot

Hoe ouder de boom, hoe dikker de stam is. Vaak geldt ook dat hoe dikker de stam is, hoe beter de boom zal aanslaan in uw tuin. Daarom zijn bomen met dikkere stammen vaak prijziger dan bomen met dunne stammen. Als u kiest voor een grotere pot, heeft de boom ook meer kans om aan te slaan. De wortels krijgen meer ruimte om te groeien.

2. Stamhoogte en totale hoogte

Onze leibomen hebben stamhoogtes van 1 meter tot 1,80 meter. Hier komt dan het scherm nog bovenop. De totale hoogtes zitten bij ons tussen 2,40 meter en 3,40 meter. Let daarom goed op welke leiboom u bestelt. Het is hierbij handig te kijken naar de hoogte van uw schutting of heg. Pas hierop de (stam)hoogte van je leiboom aan.

 

Onze favoriete groenblijvende leibomen 

- LeiPhotinia

De glansmispel (Photinia Fraseri Red Robin) is een wintergroene heester. Deze heester komt van oorsprong uit Azië. In de lente loopt de glansmispel uit met felrode nieuwe bladeren. Maar het blijft niet alleen bij rode bladeren; in de zomer krijgt de plant witte bloemen en in de herfst komen er donkergekleurde bessen aan. Koppel dat aan de groenblijvende bladeren in de winter en je hebt met deze heester een doorlopend kleurenspel in je tuin. De glansmispel wordt tussen de 2 en 3 meter hoog en heeft een brede verschijning. De heester is erg geschikt als haag of als vaste plant voor de tuin.

 • Groenblijvend
 • Winterhard
 • Verschillende kleuren gedurende het jaar

 

- Steeneik

De Quercus ilex (steeneik) is een groenblijvende leiboom. Deze leiboom groeit snel dicht.  De steeneik is goed te gebruiken als bladhoudende haag. In dat geval adviseren wij voor de winterperiode of in de lente te snoeien, in april (na de nachtvorsten) zodat de haag weer strak het najaar en de winter ingaat. Het hout van de steeneik is veel harder dan gewoon eiken. De kwaliteit van het hout is zeer duurzaam en erg taai. Het hout wordt daarom veel gebruikt voor gereedschap zoals spades en hamers. Quercus ilex betekent letterlijk hulsteik. En dat is niet gek. Want dat is de familie van de steeneik. En de bladeren van een jonge steeneik zijn bijna hetzelfde als een ‘gewone hulst’: gekarteld. Het blad van een steeneik is en blijft kleiner dan die van de gewone Nederlandse eik.

Bestand tegen volle zon of halfschaduw, en goed doorlaatbare grond.

 • Groenblijvend
 • Winterhard
 • Goed bestand tegen wind
 • Het is een sterke boom

 


- Olijfwilg

Olijfwilg (Elaeagnus Ebbingei) is een wintergroene heester. De Olijfwilg is goed te gebruiken als bladhoudende haag en snoei wordt goed verdragen. De bladeren van de olijfwilg zijn grijsgroen en de onderkant is grijswit. Als de plant niet wordt gesnoeid komen er geurende, onopvallende, kleine witte bloemen aan in de nazomer. De olijfwilg wordt regelmatig gebruikt als haagplant, en in dat geval adviseren wij tweemaal te snoeien in april (na de nachtvorsten) en in september, zodat de haag weer strak het najaar en de winter ingaat. De Olijfwilg is een sterke plant die 400cm hoog kan worden.

 • Bladhoudend
 • Winterhard
 • Goed bestand tegen zoute zeewind

 

- Kurkeik

Deze populaire leiboom geeft een echte mediterrane sfeer aan je tuin. De kurkeik heeft een dikke bast van kurk, die met de jaren steeds mooier wordt. Door deze bast is de boom ook goed winterhard. Deze leiboom kan temperaturen van wel -16 graden vorst verdragen. Gedurende de winter behouden de bladeren hun donker grijsgroene kleur. Zo heb je het hele jaar door privacy. Ook is de kurkeik goed bestand tegen ongedierte. Dit komt door zijn dikke, leerachtige bladeren. Qua onderhoud is de kurkeik ook makkelijk te verzorgen. Er hoeft alleen gesnoeid te worden wanneer de leiboom te groot wordt.

 • Goed bestand tegen ongedierte
 • Winterhard en groenblijvend

 

3. Kleur, grootte en vorm van blad

We bieden verschillende soorten leibomen aan. Bij de LeiPhotinia heeft u het hele jaar door een prachtig kleurenspel, waar ook rode bladeren tussen komen. Of wilt u juist een wat grijzer blad? Dan is de kurkeik leischerm een goede optie.  We hebben ook leibomen die prachtig gaan bloeien in de zomer, zoals de Liguster. Bekijk alle opties goed, en bedenk wat het beste tussen uw huidige beplanting in uw tuin past.

4. Groenblijvende leibomen in de winter

Sommige leibomen zijn minder goed bestand tegen koude wind of vorst. Let daarom goed op welke leiboom u op welke plek zet. Hiervoor kunt u eventueel ook advies aan ons vragen bij uw aankoop. De meeste groenblijvende leibomen zijn wel gevoeliger voor vorst. Bijvoorbeeld de steeneik leiboom. Deze kan u het beste de eerste winters wat extra beschermen tegen lagere temperaturen. We verkopen de steeneik leiboom in meerdere soorten en maten rekken.

Ook hebben we de Liguster leiboom in ons assortiment. Deze groenblijvende leiboom is goed bestand tegen koude wind, en kan vorst ook verdragen.

5. Hoeveel groenblijvende leibomen nodig?

Als u binnen 2 à 3 jaar een aaneengesloten rij van leibomen wilt hebben, moet u de schermen op maximaal 1 meter afstand van elkaar zetten. Deze 1 meter doelt op de afstand tussen de schermen. Als u al eerder dan die 3 jaar een aaneengesloten rij wilt creëren, kunt u de leibomen wat dichter naar elkaar toe zetten. Door je tuin of border op te meten, kan u uitrekenen hoeveel leibomen er dan nodig zijn.

6. Gebruik van boompalen of een leiconstructie

Voordelen en nadelen van boompalen: Veel goedkoper om aan te schaffen en is een makkelijke en snelle oplossing. Maar boompalen beschermen de leischermen niet tegen de wind.

Voordelen en nadelen van leiconstructies: Leiconstructies zijn duurder om aan te schaffen, maar zijn wel veel duurzamer en onderhoudsvrij. De leischermen worden goed beschermd tegen de wind.Door boompalen te gebruiken verankert u de stam van de leiboom. U kunt de boompalen bijbestellen naast uw leischermen. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten.

De leiconstructie verkopen wij niet, maar zijn wel te vinden via andere aanbieders.  

Weet u welke leiboom soort u gaat kiezen?

Van veel leibomen hebben we verschillende maten staan. Voor advies kunt u altijd contact met ons opnemen. Bent u niet zeker van de afmetingen van de leiboom? Dan kan u altijd even langskomen op ons bomendepot om de schermen zelf te bekijken. Als dit voor u niet mogelijk is, kunnen wij ook via whatsapp een aantal foto’s sturen van leischermen, zodat u zelf kunt kiezen.

Wilt u een prachtige leiboom in je tuin? Bekijk dan ons assortiment >

 

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Altijd op de hoogte zijn over onze groene bomen?

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €650,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.