Menu
07Jun2022
Welke ziekte heeft mijn olijfboom?

Welke ziekte heeft mijn olijfboom?

Als je jouw olijfboom goed verzorgd, is het een erg sterke boom die goed resistent is tegen ziektes. Maar toch kan het een keer voorkomen dat je olijfboom aangetast wordt door een plaag. Wat zijn de meest voorkomende plagen, en hoe kun je deze bestrijden?

Spint

Spint, ook wel spintmijten genoemd, hebben een bruin of rode kleur. Als jouw olijf spint heeft, zie je allemaal bruine puntjes op je bladeren verschijnen. Daarna zullen de bladeren helemaal gaan afvallen. Vaak zitten deze mijten aan de onderkant van de bladeren; maar bijna onzichtbaar. Dit komt omdat ze zo klein zijn. De spint plant snel voort, en verspreidt daardoor erg snel. Hoe komt spint in je boom terecht? Dit kan komen door warm en droog weer, of door oude potgrond.

Wat doe je als jouw olijf spint heeft?

  • Verpotten: Verpot de boom en gebruik nieuwe voedingsbodem.
  • Bestrijden: Je kunt ongediertebestrijdingsmiddel gebruiken en deze licht over je boom heen spuiten. Als er veel spint zit, is het nodig de gehele tak(ken) te verwijderen.

Wolluis

Dit lijken witte bolletjes op je boom. Maar het zijn beestjes met een wit poederlaagje over hun lichaam heen. Als er veel wolluis op je blad zit, haal dan de hele tak weg. Bij mindere hoeveelheden wolluis kun je proberen de luis handmatig weg te halen, of te bespuiten met bestrijdingsmiddel.

Xylella; de nachtmerrie van elke olijfboom

Dit is een bacterie die pas sinds kort in Europa is (vooral in Italie), en zorgt ervoor dat de sapkanalen van de bomen verstopt raken en de takken afsterven. Deze bacterie is zo erg, dat de boom gelijk moet worden vernietigd, om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen.

Bladvraat

Het kan voorkomen dat je boom last heeft van bladvraat. Dit kan je zien aan grote happen uit de bladeren van je olijf. Grote kans is dat deze worden veroorzaakt door kevers. Als je last hebt van kevers, is het erg moeilijk deze weg te krijgen. Hier kunnen wij helaas ook geen tips voor geven. Gelukkig zal de boom niet dood gaan aan kevers, maar het zorgt wel voor erg lelijke bladeren.

Recept bestrijdingsmiddel

Je kunt zelf heel makkelijk een ongediertebestrijdingsmiddel maken. Dit doe je met 300mL water te vermengen met 1 of 2 dopjes Spiritus. Hier doe je dan nog een eetlepel groene zeep bij. Zo kun je zelf makkelijk je ongedierte bestrijden.

Wil jij ook een kerngezonde olijfboom in je tuin? Bekijk hier onze olijfbomen!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Altijd op de hoogte zijn over onze groene bomen?

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €650,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.